Η κήλη προκαλείται όταν, από την άσκηση πίεσης σε ένα άνοιγμα ή αδύναμο σημείο στους μυς του κοιλιακού τοιχώματος, προβάλλει τμήμα ενός οργάνου ή ενδοκοιλιακός ιστός. Η πιο διαδεδομένη μορφή κήλης είναι η βουβωνοκήλη, η οποία εκδηλώνεται ως ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή μεταξύ του κάτω μέρους της κοιλιάς και του μηρού. Μια τέτοιου είδους κήλη εμφανίζεται εξαιτίας της εξασθένησης του μυϊκού τοιχώματος στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, γεγονός που ωθεί ένα μέρος του λιπώδους ιστού ή του εντέρου να προβάλλει μέσα από αυτό δημιουργώντας ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Η βουβωνοκήλη και η άσκηση παρουσιάζουν συσχέτιση μεταξύ τους, αφού η παρατεταμένη χρονικά άρση βαρέων αντικειμένων ιδίως κατά την άσκηση αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις το αίτιο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής κήλης.
Βουβωνοκήλη και άσκηση: Πώς σχετίζονται;
Το εσωτερικό της κοιλιάς σας είναι φυσικά υπό πίεση. Στην πραγματικότητα, αυτή η φυσιολογική πίεση παίζει ρόλο στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Όπως και η αρτηριακή πίεση, όμως, έτσι και η κοιλιακή πίεση πρέπει να παραμείνει εντός φυσιολογικού εύρους ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Ένας συγκεκριμένος τρόπος αύξησης της κοιλιακής πίεσης είναι η άσκηση και κατά βάση η άρση βαρέων αντικειμένων. Αυτή η επαναλαμβανόμενη άσκηση πίεσης μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικά ρήγματα στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής πίεση αποδυναμώνει σταδιακά αυτές τις δομές.
Ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα πιο κοινά αίτια εμφάνισης της βουβωνοκήλης. Αυτό εντοπίζεται τόσο στην περίπτωση ατόμων που ξεκινούν εκείνη την περίοδο κάποιο είδος άθλησης, καθώς και σε αθλητές που επιστρέφουν στην ενεργό δράση μετά από μακροχρόνια αποχή. Παράλληλα, η γυμναστική που περιλαμβάνει άρση βαρών και η απότομη αύξηση των κιλών σε άτομα που τώρα ξεκινούν τον αθλητισμό, προδιαθέτουν συχνά το σχηματισμό βουβωνοκήλης. Εάν αναπτυχθεί βουβωνοκήλη, η άρση βαρών μπορεί να επιταχύνει τη φυσική εξέλιξη της πάθησης και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ένταση των συμπτωμάτων.
Βουβωνοκήλη και άρση βαρών: Βασικός παράγοντας εμφάνισης της πάθησης
Όταν ένα άτομο προσπαθεί ξαφνικά να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο ή να σπρώξει ένα αντικείμενο πέρα από τις δυνάμεις του, μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να πυροδοτήσει τη δημιουργία βουβωνοκήλης. Αυτός ο τύπος τραυματισμού εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με κακή φυσική κατάσταση ή υπερβολικό σωματικό βάρος, αλλά μπορεί να συμβεί ακόμη και σε αθλητές, αρσιβαρίστες και bodybuilders εάν δεν ακολουθούν τις σωστές τεχνικές άρσης. Επίσης, μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ ατόμων που εκτελούν χειρωνακτική εργασία σε καθημερινή βάση. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πραγματοποιούν εκτεταμένη άρση βαρών στη διάρκεια της ζωής τους και δεν αναπτύσσουν ποτέ βουβωνοκήλη. Ομοίως, υπάρχουν άλλοι που δεν σηκώνουν ποτέ βαριά αντικείμενα και εξακολουθούν να αναπτύσσουν κήλες. Μαζί με τους παράγοντες που προκαλούνται από τη δραστηριότητα, μπορεί επίσης να υπάρχει ένας ισχυρός γενετικός παράγοντας που μπορεί να κάνει κάποιον περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη βουβωνοκήλης, ανεξάρτητα από το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς του. Μάλιστα, ορισμένες κήλες είναι ήδη υπαρκτές κατά τη γέννηση, γνωστές και ως συγγενείς κήλες.
Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν την εμφάνιση ενός εξογκώματος στη μία ή σε αμφότερες τις πλευρές του ηβικού οστού και την εκδήλωση πόνου ή αισθήματος καύσου στην περιοχή όπου εμφανίζεται το εξόγκωμα. Παράλληλα, εκδηλώνεται πόνος, ενόχληση, αίσθηση βάρους, τραβήγματος ή αδυναμίας στη βουβωνική χώρα ή πόνος και οίδημα γύρω από την περιοχή του όσχεου στον ανδρικό πληθυσμό. Σε περίπτωση που παρά την εμφάνιση βουβωνοκήλης ο ασθενής συνεχίζει να ασκείται, η πάθηση επιδεινώνεται, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως η περίσφιξη ή ο εγκλεισμός της κήλης. Μια περισφιγμένη βουβωνοκήλη μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε επείγουσα ιατρική κατάσταση εάν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να διακόψει τη ροή του αίματος στα ενδοκοιλιακά όργανα που έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτή.
Συχνή είναι επίσης η εμφάνιση συμπτωμάτων όμοιων με της βουβωνοκήλης σε επαγγελματίες αθλητές, ιδίως ποδοσφαιριστές ή καλαθοσφαιριστές. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως κήλη του αθλητή και παρόλο που δεν πρεόκειται για κλασικής μορφής κήλη, προκαλεί έντονο πόνο στην κάτω κοιλιακή ή βουβωνική χώρα. Η κατάσταση αυτή συνιστά έναν τραυματισμό (συνήθως ένα ρήγμα) στους μύες ή και στους τένοντες στην κάτω κοιλιακή ή στη βουβωνική χώρα που προκαλεί χρόνιο πόνο και εμφανίζεται στην πλειοψηφία της σε άτομα που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό.
Βουβωνοκήλη και άσκηση: Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής
Μια βουβωνοκήλη που προκαλείται από σωματική άσκηση, ιδίως εάν ο ασθενής δεν διακόψει την αθλητική δραστηριότητα, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, καθώς δε βελτιώνεται ούτε υποχωρεί από μόνη της. Εάν κάποιος ασθενής διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, πιθανότατα θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Πλέον, η επέμβαση αυτή διενεργείται λαπαροσκοπικά, γεγονός που προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στον ασθενή, καθώς επιταχύνει σημαντικά το χρόνο ανάρρωσης και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης αποκαθιστά επιτυχώς τη βουβωνοκήλη με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, διευκολύνοντας σημαντικά τον ασθενή.