Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως δεξαμενή για την αποθήκευση της χολής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και περιέχει χολικές χρωστικές, χολικά άλατα, λιπίδια και χοληστερόλη που απελευθερώνονται στο δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου για να βοηθήσουν στην πέψη των λιπών της τροφής. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης είναι αναπτύξεις που προεξέχουν από την επένδυση του εσωτερικού της χοληδόχου κύστης.
Η πλειοψηφία των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης εντοπίζονται τυχαία σε διαγνωστικές εξετάσεις κατά τη διερεύνηση άλλων παθήσεων. Οι πολύποδες μπορεί να είναι καρκινικοί, αλλά περίπου το 95% των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης είναι καλοήθεις. Η πλειονότητα των πολύποδων της χοληδόχου κύστης είναι ακίνδυνοι, καθώς συνήθως αποτελούνται από συσσώρευση χοληστερόλης και όχι από καρκινικά κύτταρα. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν μικρούς όγκους, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι καρκινικοί ενώ άλλοι είναι καλοήθεις όγκοι.
Το μέγεθος ενός πολύποδα της χοληδόχου κύστης μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη εάν είναι καρκινικός ή καλοήθης. Οι μικροί πολύποδες της χοληδόχου κύστης που είναι μικρότεροι από 10 mm είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κακοήθεια και γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία. Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης που είναι 10 mm ή μεγαλύτεροι είναι πιο πιθανό να είναι καρκινικοί ή να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου και αυτοί που είναι μεγαλύτεροι από 18 mm μπορεί να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής.
Η θεραπεία των μεγαλύτερων πολυπόδων της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω μιας επέμβασης που ονομάζεται χολοκυστεκτομή. Ο θεράποντας ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει χολοκυστεκτομή σε περίπτωση ύπαρξης ενός πολύποδα της χοληδόχου κύστης οποιουδήποτε μεγέθους που συνοδεύεται από χολόλιθους. Οι χολόλιθοι προκαλούν μια πάθηση που ονομάζεται χολολιθίαση, και συνιστά τη συσσώρευση λίθων ασβεστίου και χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη. Η χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για την αντιμετώπιση των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης όσο και της χολολιθίασης είναι η χολοκυστεκτομή, η οποία πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις διενεργείται λαπαροσκοπικά, με τη χρήση εξειδικευμένων χειρουργικών εργαλείων.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η συνιστώμενη προσέγγιση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία χρησιμοποιώντας τέσσερις μικρές τομές και τη χρήση λαπαροσκοπίου. Το όργανο αυτό εισάγεται μέσω μίας εκ των τομών και διαθέτει κάμερα στο άκρο του, μεταφέροντας την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής κοιλότητας σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Τα χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται από τις υπόλοιπες τομές. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται μέσα στην κοιλιακή χώρα με αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης που περιέχει τον πολύποδα.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης περιλαμβάνουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη σωματική αποκατάσταση, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένο καθώς οι τομές που πραγματοποιούνται είναι μικροσκοπικές. Περιστασιακά, σε ελάχιστες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρησιμοποιώντας την λαπαροσκοπική μέθοδο, οδηγώντας τον χειρουργό να προβεί σε ανοιχτό χειρουργείο. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ.Βασίλειος Κοντοστόλης πραγματοποιεί στο Metropolitan Hospital χειρουργικές επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, με άριστα αποτελέσματα.