Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένας ασθενής να αισθάνεται νευρικότητα, άγχος, ακόμα και πανικό μετά τη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Στο άκουσμα της λέξης καρκίνος, ιδίως εάν ο ασθενής έχει έρθει στο παρελθόν σε επαφή με την πάθηση λόγω νόσησης κάποιου οικείου του προσώπου, τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν. Ο προβληματισμός σχετικά με τις επιλογές θεραπείας, τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και το προσδόκιμο ζωής είναι συχνά η αμέσως επόμενη αντίδραση. Τα καλά νέα; Σε πολλές περιπτώσεις είναι εφικτή η πλήρης ίαση του καρκίνου παχέος εντέρου. Η δυνατότητα ωστόσο πλήρους ίασης εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα θα διαγνωστεί και κατά συνέπεια θα αντιμετωπιστεί η νόσος.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είναι μάλιστα ο τρίτος πιο συχνά απαντώμενος καρκίνος σε γυναίκες και άνδρες. Η πάθηση αφορά στην ανάπτυξη ενός κακοήθους όγκου στο παχύ έντερο λόγω ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η πάθηση ξεκινά αργά από προκαρκινικές αναπτύξεις που ονομάζονται πολύποδες. Όταν εντοπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος, καθώς οι σύγχρονες απεικονιστικές και χειρουργικές τεχνολογίες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο του καρκίνου κατά τη διάγνωση, τη γενική υγεία του ασθενούς και τις θεραπευτικές μεθόδους.
Με ποια θεραπευτική προσέγγιση επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση του καρκίνου παχέος εντέρου;
Η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και τη συνολική κατάσταση του ασθενούς. Η κατεξοχήν θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, συχνά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία. Στο πρώτο και δεύτερο στάδιο, μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ίαση του καρκίνου του παχέος εντέρου με μόνο χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος είναι συνήθως επαρκής και προσφέρει πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου πρώτου σταδίου έχουν ποσοστό ίασης που ξεπερνά το 90%.
Στο τρίτο στάδιο της νόσου, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, οπότε συνήθως απαιτείται συνδυασμός χειρουργικής επέμβασης και χημειοθεραπείας. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να προσφέρουν αρκετά καλά ποσοστά ίασης και να μειώσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Στο τέταρτο και πιο επικίνδυνο στάδιο, ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένα όργανα, όπως το ήπαρ ή οι πνεύμονες. Παρόλο που η πλήρης ίαση του καρκίνου παχέος εντέρου και των μεταστατικών όγκων είναι πιο δύσκολη, η επιθετική θεραπεία, όπως η αφαίρεση των πρωτοπαθών και μεταστατικών όγκων, μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια επιβίωση σε ορισμένους ασθενείς. Στο τέταρτο αυτό στάδιο, παρότι οι προοπτικές πλήρους ίασης είναι δυσοίωνες, οι νέες θεραπείες μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των ασθενών ή ακόμα και να προσφέρουν πιθανότητες ίασης σε επιλεγμένες περιπτώσεις.
Ρόλος συμπληρωματικών θεραπειών
Οι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή η ανοσοθεραπεία, μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα ωφέλιμες στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η χημειοθεραπεία πραγματοποιείται είτε πριν είτε μετά την επέμβαση για να μειώσει τον όγκο ή να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν απομείνει. Από την άλλη πλευρά, στην ακτινοθεραπεία γίνεται χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας, η οποία αποσκοπεί στον έλεγχο ή την καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων. Τέλος, η ανοσοθεραπεία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
Μπορούν οι ασθενείς να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου;
Κι όμως, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να επανέλθουν σε μια φυσιολογική καθημερινότητα. Η πλήρης ίαση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι εφικτή ιδίως σε ασθενείς με καρκίνο πρώτου ή δευτέρου σταδίου που δεν αμελούν τα τακτικά ραντεβού παρακολούθησης από έμπειρο ιατρικό προσωπικό και την έγκαιρη αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας. Σε κάποιο βαθμό, η συχνότητα των επισκέψεων και των εξετάσεων παρακολούθησης θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου και την πιθανότητα επανεμφάνισής του. Για τους ασθενείς με πιο προχωρημένο καρκίνο, το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται από το εάν είναι εφικτή η καταπολέμηση του καρκίνου χωρίς να παρουσιαστεί επανεμφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό επιτελείο δίνει μάχη μαζί με τον ασθενή, ώστε η θεραπεία που εφαρμόζεται να επιτύχει την ίαση της νόσου.
Γενικά, η πλήρης ίαση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι εφικτή, ειδικά όταν η νόσος ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο. Οι προοπτικές επιβίωσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φάση της διάγνωσης και τις διαθέσιμες θεραπείες. Με την εξέλιξη των στοχευμένων θεραπειών και της εξατομικευμένης ιατρικής, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να έχουν μακροχρόνια επιβίωση και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Να σημειωθεί βέβαια ότι καθώς η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την καταπολέμηση της νόσου, η επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού είναι υψίστης σημασίας. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα, Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης, αντιμετωπίζει χειρουργικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου εφαρμόζοντας την ενδεδειγμένη ανά περίπτωση τεχνική, προκειμένου οι ασθενείς του να καταφέρουν να απολαύσουν πολλά ακόμα χρόνια ζωής.