Η κύστη κόκκυγος είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται υποδορίως στην περιοχή του κόκκυγα, ανάμεσα στους γλουτούς. Η φλεγμονή αυτή συνήθως προκαλείται από την εισχώρηση τριχών μέσα στο δέρμα, γι’αυτό αποκαλείται αλλιώς και τριχοφωλεϊκό συρίγγιο, αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και κατά την εμβρυϊκή ηλικία. Μπορεί να προκύψει είτε με τη μορφή χρόνιας φλεγμονής, είτε με τη μορφή οξέως αποστήματος. Το απόστημα που δημιουργείται είναι συχνά αρκετά επώδυνο, ενώ αν παροχετευτεί από μόνο του, μπορεί να δημιουργήσει συρίγγιο, το οποίο συνδέει την κύστη με τους δερματικούς πόρους, προκαλώντας εκροή υγρού.
Κύστη Κόκκυγος: Αιτίες εμφάνισης
Η βασικότερη αιτία που οδηγεί στη δημιουργία μιας κύστης κόκκυγος είναι η διείσδυση τριχών στο δέρμα κάτω από την περιοχή του κόκκυγα στον πρωκτό. Άλλες αιτίες μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση της πάθησης, όπως:
- Η παχυσαρκία
- Η καθιστική ζωή ή τα επαγγέλματα που επιβάλλουν να κάθεται ο εργαζόμενος για αρκετή ώρα
- Το ανδρικό φύλο, καθώς εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες από την εφηβική ηλικία έως την ηλικία των 40 ετών
- Η ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας
Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που προκαλεί μια κύστη κόκκυγος μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί να ξεκινήσει με την εμφάνιση μιας μικροσκοπικής διόγκωσης που μοιάζει με σπυράκι, ή να δημιουργήσει μια επώδυνη και μεγάλη σε μέγεθος φλεγμονώδη μάζα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν είναι:
- Εκροή υγρού που μπορεί να περιέχει πύον ή αίμα
- Εμφάνιση οιδήματος, ερυθρότητας και διόγκωσης στην περιοχή
- Πόνος
- Πυρετός, κακουχία και ναυτία εξαιτίας της φλεγμονής
Διάγνωση Κύστης Κόκκυγος
Η διάγνωση για μια κύστη κόκκυγος πραγματοποιείται με τη διενέργεια φυσικής εξέτασης στην περιοχή του πρωκτού. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζεται η μάζα που έχει δημιουργήσει η κύστη. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί πόνο ή πίεση κατά την ψηλάφιση. Αν έχει δημιουργηθεί οξεία φλεγμονή, τότε εντοπίζεται μια υπόσκληρη κι επώδυνη μάζα ερυθρού χρώματος στην περιοχή του κόκκυγα.
Κύστη Κόκκυγος: Θεραπεία
Η θεραπεία για μια κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Αν έχει δημιουργηθεί οξύ απόστημα, τότε συνιστάται η διάνοιξη αυτού και η παροχέτευση του πύου, με σκοπό να υποχωρήσει η φλεγμονή και ο πόνος. Σε αυτή την περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται η κύστη στο σύνολό της, αλλά σκοπός είναι ο καθαρισμός της αποστηματικής κοιλότητας για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.
Σε περίπτωση που η κύστη κόκκυγος έχει δημιουργήσει χρόνια φλεγμονή συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή, κλειστή ή ημίκλειστη τεχνική, ανάλογα με το αν ο χειρουργός κρίνει σκόπιμο να αφήσει το τραύμα ανοιχτό ώστε να επουλωθεί από μόνο του ή να πραγματοποιήσει συρραφή της τομής με ράμματα. Σκοπός της επέμβασης είναι η ολική αφαίρεση της κύστης, των γειτονικών πόρων και των συριγγίων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης επιλέγει την κατάλληλη τεχνική ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Το χειρουργείο πραγματοποιείται συνήθως με τη χορήγηση τοπικής ή ραχιαίας αναισθησίας.
Πλέον έχει επικρατήσει η χρήση τεχνολογιών όπως το laser για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Με αυτό τον τρόπο η κύστη κόκκυγος αφαιρείται πλήρως ταυτόχρονα με τους συριγγώδεις πόρους, χωρίς να αφήνονται υπολείμματα. Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μελλοντικής υποτροπής. Η τεχνική αυτή είναι ανώδυνη, αναίμακτη, με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.