Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικρά θηλωματώδη ογκίδια στα γεννητικά όργανα, γύρω από αυτά, στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου ή του ορθού, και συνιστούν το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στον ανδρικό πληθυσμό εντοπίζονται στο πέος, το όσχεο, τη βουβωνική περιοχή και την περιοχή γύρω από τον πρωκτικό δακτύλιο, και στο γυναικείο φύλο εκδηλώνονται στην περιοχή του κόλπου, στο αιδοίο, στον τράχηλο της μήτρας, στη βουβωνική χώρα αλλά και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή των χειλιών, του λάρρυγγα, των χεριών, αλλά και στη στοματική κοιλότητα.
Προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Άτομα μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα, εάν τα στελέχη του είναι ανενεργά ή παραμένουν σε λανθάνουσα μορφή. Από κονδυλώματα μπορούν να προσβληθούν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως μέσα σε έξι μήνες, με την εμφάνιση μικρών όγκων στο χρώμα του δέρματος με αρχικά ομαλή επιφάνεια, η οποία στη συνέχεια καθίσταται ανώμαλη και θηλωματώδης. Μπορεί να εμφανιστούν είτε μεμονωμένα είτε να πολλαπλασιαστούν και να συνενωθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας μορφή “κουνουπιδιού”.
Κονδυλώματα: Συμπτώματα
Αρκετοί ασθενείς που νοσούν από κονδυλώματα μπορεί να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα. Αν εκδηλωθούν, εντοπίζονται ως εσωτερικά ή εξωτερικά ογκίδια με τη μορφή κρεατοελιάς. Τα ογκίδια αυτά μπορούν να εμφανιστούν σε διαφορετικά μεγέθη και να διογκωθούν, ειδικά εάν επρόκειτο για περίπτωση γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων.
Πιο σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί κνησμός ή αίσθημα καύσου στην περιοχή, αλλά και αιμορραγία. Παράλληλα, μπορεί να προκληθεί απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά και τον κόλπο, ενώ από τον τελευταίο μπορεί να εκδηλωθεί υπερέκκριση υγρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλείται πόνος.
Διάγνωση Κονδυλωμάτων
Η διάγνωση της νόσου των κονδυλωμάτων για τον ανδρικό πληθυσμό γίνεται με προσεκτική φυσική εξέταση από δερματολόγο ή ουρολόγο στα γεννητικά όργανα και την πρωκτική περιοχή. Στον γυναικείο πληθυσμό πραγματοποιείται διάγνωση από γυναικολόγο ή δερματολόγο με παράλληλη διενέργεια εξετάσεων όπως η κολποσκόπηση, η λήψη δείγματος από το εσωτερικό του τραχήλου με παράλληλη διεξαγωγή τεστ Παπανικολάου. Χρειάζεται διάγνωση από ειδικό καθώς χρειάζεται να αποκλειστεί η περίπτωση ύπαρξης άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτωματολογία όπως οι σπίλοι ή οι αιμορροΐδες.
Κονδυλώματα: Θεραπεία
Για τη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης σε αρχικό στάδιο μπορεί να προταθεί συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αλοιφές ή λοσιόν, οι οποίες ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν συνήθως αποτελεσματικά κι οριστικά το πρόβλημα.
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα είναι η χειρουργική αφαίρεση και η αφαίρεση με τη χρήση laser. Υπάρχουν κι άλλες θεραπευτικές επιλογές όπως η κρυοθεραπεία και η διαθερμοπηξία, οι οποίες ωστόσο πλέον δεν προτιμώνται καθώς δεν καταστρέφουν επιλεκτικά τις βλάβες, αλλά προκαλούν παρενέργειες στην επιφάνεια του δέρματος όπως ουλές και φυσαλίδες και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο αποθεραπείας. Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται στην περίπτωση ύπαρξης μεγάλων βλαβών όταν κυρίως στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, αλλά και σε περιπτώσεις αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής.
Η θεραπεία που συστήνεται πλέον για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων γίνεται με τη χρήση laser. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας με μία μόνο συνεδρία. Ο Γενικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Βασίλειος Κοντοστόλης αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις βλάβες χωρίς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό των ιστών και του υγιούς δέρματος γύρω από αυτές, με τη χρήση θερμικής ενέργειας η οποία καυτηριάζει τις βλάβες από τη ρίζα τους. Η διαδικασία αυτή είναι αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συνήθως συστήνεται επανεκτίμηση μετά από 1-2 μήνες, για να μην εμφανιστούν υποτροπές.